Livet med børn kan være hårdt - her er 6 gode råd til at passe godt på parforholdet

Det kan være en drøm for mange par, at de bliver forældre til et barn eller flere børn. Man kan være meget forelsket i sit barn og samtidig også synes, at det er en meget hård opgave at skulle passe og pleje og opdrage sit barn. Måske kommer det bag på nogen, hvordan det påvirker både en selv og parforholdet, at man i en periode ikke får så meget søvn, og at barnet ikke lige opfører sig, som man ellers havde troet, at børn opfører sig normalt.

Det kan være at barnet har kolik, eller at barnet bare er meget behovskrævende eller er i en periode, hvor det er begyndt at få tænder. Når barnet bliver større, er der også en masse andre ting, der kommer til at være udfordringer. Barnet kommer til at være i trodsalderen, hvor det begynder at lære at sige nej og dette kan også skabe en stor udfordring og frustration hos nogle forældre.

Pas godt på dit parforhold

Mange mødre kender til, at når de har født og ammet, er der ikke meget overskud og energi tilbage til deres partner. Dette kan medføre, at I ender ud med at skændes meget eller bare ikke kommunikerer så meget sammen i hverdagen. For at undgå at I ender i en skilsmisse, er det ideelt at se på, hvordan I kan passe godt på jeres parforhold nu og i fremtiden. Hvordan gør I så det? Det kan der være rigtigt mange gode muligheder for, og en af disse muligheder er, at I opsøger en skilsmissekonsulent.

At opsøge en skilsmissekonsulent betyder ikke nødvendigvis, at I er på vej ind i en skilsmisse. Man også kan opsøge en skilsmissekonsulent for netop at undgå at blive skilt. Her kan samtale om jeres udfordringer både i parforholdet og med jeres liv med børn komme på tale og blive vendt med en erfaren og professionel. Der kommer altid nye udfordringer til, når to bliver til tre og I skal til at forholde jer til et helt nyt menneske i familien. Det er derfor helt normalt og naturligt, at I har brug for hjælp til at vende diverse udfordringer. 

Se på din egen opvækst 

Her kommer der måske også nogle gamle problemer op til overfladen, som handler om, hvordan I selv er vokset op i en familie. Det er ofte den måde, I selv er blevet opdraget på og har været vant til at være en del af en familie, som nu bliver bragt videre til din egen familie og dit barn. Dette kan der godt være fyldt med frustrationer og problemer i, som i sammen kan tale med en skilsmissekonsulent om.

Her kan i få vendt, hvordan i oplever jeres barndom og jeres opdragelse, og jeres forhold til hvad det vil sige at være et barn og have børn. Alle disse aspekter gør nemlig, at du ubevidst handler på en bestemt måde både i dit parforhold og overfor dit barn. Når disse mønstre er kommet frem i lyset, er der større grobund for, at I kan danne jeres egen måde at være familie på, og hermed passer I godt på hinanden og jeres parforhold ved ikke bare at lade gamle mønstre destruere jer. 

Brug tid hver for sig

I kan være så fokuseret på at passe jeres barn sammen, så I næsten glemmer at være hver for sig og også få noget noget tid alene. Det kan gøre at i får lavet batterierne op og får set på tingene på en ny måde, fordi I får dem lidt på afstand. At bruge tid alene kan også betyde at du er sammen med gode venner eller din familie og i laver nogle helt andre ting sammen, så du også lige for en stund slipper din forældrerolle.

Denne rolle kan jo være fyldt med bekymringer og spekulationer og udfordringer, og derfor kan det være gavnligt for dig at passe godt på dig selv ved at vide, at det er okay at få et pusterum og lave noget helt andet.

Få dit barn passet for en stund

Når barnet har en alder, som gør, at det godt kan blive passet måske bare i nogle få timer, skal både du og din partner benytte sig af det. Det kan godt være fyldt med dårlig samvittighed, at I i gåseøjne "forlader jeres barn" for en stund, men det kan netop være det, der gør, at I får en ny energi til at passe jeres barn og være der for det.

Lav noget rart sammen, som for eksempel kan være at gå i biografen eller tage ud på en cafe og spise noget lækker mad. Måske kan du lige få lettet hjertet og tale om, hvad der fylder i dig og hvad der bekymrer dig. Det kan også være, at du bare har brug for at sidde helt stille for dig selv i en kirke eller lytte til noget dejlig rolig musik. Det er dig, der ved bedst hvad du har behov for.

Dyrk motion

Når I har et lille barn, kan det være rart, at I kan aftale indbyrdes, hvordan I hver især kan få dyrket noget motion. Den ene kan passe barnet og imens tager den anden ud for at løbe en tur, gå i fitnesscenter eller tage til en dejlig danseklasse. Barnet har bare brug for en forældre til at passe på sig og det vil knap nok indse, at den anden forældre ikke er der.

Nyd naturen og gå en lang tur langs vandet eller i skoven og nyd alle årstidens farver og former og vejrets stadige skiften i form af regn, blæst og slud eller sne. Man kan jo næsten overse helt, at årstiderne skifter, når man har et lille barn, som kræver al ens tid og fokus. 

Gå i kirke

Selv om der er nogle mennesker i Danmark, der ikke er særligt religiøse, kan det alligevel være en god ide at gå i kirke til gudstjeneste søndag. I kirkerummet er der altid en dejlig stilhed og ro og det giver sindet og sjælen et nyt pusterum og giver også et nyt perspektiv på livet. Når man hører præsten prædiker, kan man også få nye input til, hvad det vil sige at være menneske og hvordan man skal forholde sig til selve livet. Når man har helt små børn kan perspektivet nemlig godt skrumpe helt ned til, om man nu har fået skiftet bleen på baby eller om baby nu har sovet nok til middag.

Derfor kan det være helt befriende at høre en præst tale om de helt store eksistentielle linjer i livet og give nogle større perspektiver på din dagligdag, på parforhold og børn. Måske er der endda en dåb i gang, hvor præsten særligt addresserer gudstjenesten til børn og forældreskab og så er det bare med at slå lyttebøfferne ud. Det kan jo være, at du og din partner kan hente ny energi hjem her, selvom I ikke lige havde forestillet jer det fra start af.

Tal med en præst 

En præst kan også fungere som en åndelig samtalepartner og alle præster er forpligtede til at holde sjælesørgersamtaler med dem, der har brug for det. Det kan være om stort og småt, og du skal blot booke en samtale og tale om alt det, der rør sig i dig og din partner. Det kan også være svære følelser, som opstår mellem dig og din partner eller mellem dig og jeres barn. Her kan det være befriende at få lettet sjælen lidt og få en god snak med en åndelig person. 

Menu
Top